Locatie & Omgeving

Terschelling is een van de grootste Waddeneilanden, en is het derde bewoonde eiland. Het wordt gezien als het fietseiland onder de Waddeneilanden, met 70 kilometer aan fietspaden. Terschelling is ook de thuisbasis van het natuurreservaat De Noordvaarder, wat grote natuurlijke schoonheid, rust en ruimte bezit. De vuurtoren De Brandaris verwelkomt bezoekers aan het eiland al van verre. Deze 400 jaar oude blikvanger is de voorbode van een geweldige vakantie.

Terschelling bruist. Als de vele restaurants, cafe’s en kroegen niet leven, dan leven de evenementen die het hele jaar worden georganiseerd wel. Terschelling is zeker een uitstekende bestemming qua nachtleven. Als je echter op zoek bent naar rust en stilte, kun je genieten van het geheim, omdat 80% van Terschelling uit prachtige natuur bestaat. Het hoogtepunt is het Europees natuurgebied De Boschplaat. Er is voor ieder wat wils op Terschelling. (bron: www.terschelling.org)

 

Evenementen poster 2019

 
 
love

260 bezoekers

gingen u voor
sun

365 mooie dagen

per jaar
coffee

1450 ontbijtjes

met uitzicht over het strand
moon

∞ tot rust

kom je hier zeker

Zeeliedemonument

Terschellingers zijn al vanaf de middeleeuwen actief in de handelsvaart en ontdekkingsreizen. Later vonden velen een beroep in de walvisvaart, op koopvaardijschepen en passagiersschepen, bij beloodsing en bij het bergen van schepen. In het natuurgeweld vonden helaas veel zeevarende eilanders een zeemansgraf. Aan de rand van West-Terschelling staat hiervoor het Zeeliedenmonument; een bronzen beeld van een zeemansvrouw, uitkijkend over zee, welke tevergeefs wacht op de terugkeer van haar man of zoon. Er zijn nog steeds eilanders actief in het bergen van schepen (guusjen) of in reddingen op zee. In ‘de kom’, het meest oostelijk gedeelte van de haven op West, kunt u de bergings-en reddingsschepen zien liggen.


Fietsen en wandelen op Terschelling

Terschelling laat zich uitstekend verkennen op de fiets. Er is een uitgebreid netwerk aan fietspaden, dat u op alle mooie plekjes van het eiland brengt. U kunt uw eigen fiets meenemen, maar ook een fiets huren op het eiland bij de vele fietsverhuurbedrijven.

Bij sommige kunt u in de haven uw fiets al meenemen, terwijl uw bagage door de verhuurder naar uw accommodatie wordt gebracht. En heeft u onderweg een lekke band, dan is een telefoontje vaak al voldoende en wordt er zo snel mogelijk een nieuwe fiets gebracht.

Kijk HIER voor een overzicht van alle  fietsverhuurders op Terschelling.

Ook wandelaars kunnen hun hart ophalen op Terschelling. Met ruim 250 kilometer aan wandelpaden en onverharde wegen zijn de mogelijkheden eindeloos, het hele jaar door. Door de VVV en Staatsbosbeheer zijn overal op het eiland prachtige en afwisselende wandelroutes uitgezet, variërend van vier tot vijftien kilometer. Voor liefhebbers van Nordic Walking is er een speciale en uitdagende route van ruim elf kilometer. U vindt deze routes, samen met allerlei wetenswaardigheden onderweg, beschreven in het handzame ‘Sporen in het Zand’ wandelboekje.


Cultuur op Terschelling

De Terschellinger cultuur is vooral gevormd door de positie van het eiland als overslagplaats van goederen en veilige rede tijdens de opkomst van de VOC. De hierdoor sterk ontwikkelde handelsgeest en individualistische inslag van de huidige Terschellinger stamt wellicht mede uit deze periode. De commandeurshuizen op West-Terschelling getuigen hiervan. Met de teloorgang van de VOC zakte het welvaartspeil ook op Terschelling, maar de handel via het zeegat van het Vlie richtte zich hierna meer op de Oostzee, de walvisvaart bloeide en de kustvisserij was sterk in opkomst.

Zo doende ontwikkelde Terschelling zich met haar haven, gelegen aan de enige natuurlijke baai van Nederland, in evenredigheid hiermee. Toch waren de bewoners gering in aantal en betrekkelijk arm te noemen. Ze leefden van de visserij en boerden kleinschalig op de steeds onderstuivende stukjes gras. Andere gingen naar zee.

Zelfstandig, beter gezegd zonder veel hulp van de regering, vochten zij tegen het water aan de wadkant ten behoud van wat bruikbare weidegrond en profiteerden zij van de noordzeekust in de vorm van buit wat door het “jutten” werd vergaard. Deze manier van overleven sterkte ook diegenen die minder in staat waren om van de passerende handelschepen iets te verdienen.

De zeevaart met haar invloeden vanuit de gehele wereld vormde de jonge Terschellinger die op zijn beurt weer met verlof zijn invloed had op zijn dorpsgenoten. Het zeevaartonderwijs is niet voor niets sterk ontwikkeld op Terschelling en heeft geresulteerd in het huidige modernste Maritieme Instituut genaamd Willem Barentsz

Dit harde bestaan vormde de eilanders tot daadkrachtige zelfstandige mensen die liever gewoon doen en een broertje dood hebben aan kouwe drukte en opschepperij. In zowel de taal, drie Friese dialecten, als de vroegere klederdracht en de oude gebruiken vinden we invloeden terug uit meerdere streken, gebieden en verre landen.

De komst van het toerisme heeft de handelsman in de eilander verder doen ontwaken. Veel kleine boeren konden na de oorlog niet mee in de zo sterk door de toenmalige regering bepleite schaalvergroting. Zij gingen over tot de verhuur van de stal als zomerverblijf en de landerijen werden camping.

De liefde voor de natuur en voor alles wat des eilands is zoals jutten, vissen, strandrijden, maar ook de gastvrijheid, eerlijkheid, burenplicht en de sociale controle zijn zaken die dit eiland kenmerken en bijdragen aan het eilandgevoel dat u als bezoeker vast en zeker zult oppikken.